Zeolit

Zeolit

ZeolitZeolitul este format dintr-un grup de minerale cu sarcina negativa, ce pot fi naturali sau sintetici.

In anul 1756, suedezul Axel Frederik Cronstedt a dat numele de zeolit care mai este cunoscut si sub numele de piatra care fierbe, datorita faptului ca daca sunt incalziti acestia elibereaza apa.

Denumirea de „zeolit” provine din cuvitele grecesti „zeo” care se traduce a fierbe si „lithios” care inseazma piatra.

Structura unui ZeolitStructura unui zeolit

Zeolitul dispune de o structura in forma de fagure, ce ofera capacitatea de a atrage materiale radioactive si metale grele. Piatra de zeolit, ajuta organismul la eliminarea eficienta a tocinelor, virusurilor si a altor contaminatii din organismul uman.

Forma de fagure a unui zeolit contine atomi de Al si Si, inconjurati de catre patru atomi de oxigen regasite sub forma de canale ce permit trecerea ionilor.

Piatra de zeolit este un mineral rar intalnit incarcat negativ ce dispune de proprietate unica in regnul mineral.

Zeolitii sunt de doua tipuri: zeoliti naturali si zeoliti sintetici.

Tipuri de zeolitZeolit natural – format prin depunerea cenusii vulcanice in lacurile cu apa sarata. Datorita faptului ca pietrele de zolit s-au format si in apa marii prin contactul cu lava, acestia au o duritate si densitate mica, ei putand fi translucizi, albi, incolori sau cu o culoare deschisa daorita oxizilor si hidroxizilor de fier si mangan .

In tara noastra pietrele de zeolit se gasesc in urmatoarele rocile vulcanice : natrolit, laumontit, analcim, meyolit, chabazit, stilbit, heulandit și gmelenit.

Zeolit sintetic – sunt realizati prin amestecarea sodiului, aluminiului si chimicelelor pe baza de silice cu abur.

Prin sinteza hidrotermala au fost realizati primii zeoliti sintetici in anul 1948, iar in anul 1950 sau produs pe scara industriala ca site moleculare pentru separarea amestecurilor de gaze sau lichide.

 

 

Pietrele de zeolit natural isi gasesc utilizarea în domenii extrem de diferite:

Pentru ce se utilizeaza zeolit

Lasă un răspuns